piątek, 8 maja 2009

Sprawozdanie z przebiegu badania 08.05.2009 Siła kiełkowania nasion różnych roślin.

Imię i nazwisko: Adrianna Krajnik
Miejscowość: Wrocław
Nazwa rodzaju badania: Siła kiełkowania nasion różnych roślin
Hipoteza: Im mniejsze nasiona tym siła kiełkowania jest większa
Materiały: - po 100 sztuk nasion małych (rzodkiewka), średnich (pszenica) i dużych (fasola)
- 3 tacki plastikowe
- wata
- woda

Przebieg badania:
1. Tacki wyłożyć watą tak, aby po zwilzeniu wodą miała ok. 1cm grubości
2. Na tackach ułożyć nasiona tego samego rodzaju
3. Ustawić tacki w dobrze oświetlonym miejscu
4. Codziennie podlewać nasiona oraz notować obserwacje.
Spostrzeżenia:
rzodkiewka fasola pszenica
Dzień Liczba kiełkujących nasion (na 100 sztuk)

1 34 1 11 1 23
2 50 2 22 2 36
3 54 3 53 3 44
4 63 4 11 4 46
5 64 5 11 5 51
6 66 6 12 6 57
7 75 7 15 7 71
8 79 8 15 8 73
9 80 9 16 9 76
10 83 10 16 10 80
11 83 11 17 11 82
12 84 12 17 12 82
13 85 13 17 13 90
14 85 14 17 14 90


Energia kiełkowania rzodkiewki wynosi 34%, fasoli 2% a pszenicy 23%.
Siła kiełkowania rzodkiewki to 85%, fasoli 34%, a pszenicy 90%.
Wnioski:
Rzodkiewka wykazała największą energie kiełkowania(34%) , natomiast pszenica miała największą siłę kiełkowania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz